Εστιατόρια & Επιχειρήσεις Εστιασης – Μέτρα για την επόμενη μέρα

Q4: Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταφερθεί διαμέσου του φαγητού, συμπεριλαμβανομένων των νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων?

Σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Διεθνές Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και του Αμερικάνικου FDA, ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αερολυμάτων και συνεπώς μέσω των χεριών.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός COVID-19 σχετίζεται με το φαγητό, ωστόσο εφόσον αποδεδειγμένα μπορεί να επιζήσει σε στερεές επιφάνειες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα επιμόλυνσης των μαχαιροπήρουνων, πιάτων, συσκευασιών όπως προφανώς και άλλων επιφανειών, μέσω  φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους.

Συνεπώς ο τρόπος χειρισμού των στερεών αυτών επιφανειών θα πρέπει να είναι ανάλογος, τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής από τους χειριστές των τροφίμων με σχολαστικό πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων μετά από κάθε χρήση, αλλά φυσικά και με σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση.